2022 gaat een belangrijk jaar worden voor Ethereum, op dit moment de nummer twee cryptovaluta. De organisatie achter de munt maakte onlangs bekend dat de currency zijn langverwachte update gaat krijgen, genaamd ‘consensus layer’.
Deze enorme upgrade zal ether transformeren van Proof-of-Work-systeem naar Proof-of-Stake. De valuta draait op dit moment nog op Proof-of-Work (PoW), het blockchainmechanisme dat deze cryptomunt daadwerkelijk decentraal maakt. Dit systeem is regelmatig negatief in het nieuws, omdat het ongelofelijk veel energie verspilt.
Als antwoord hierop is Proof-of-Stake gecreëerd. Een systeem waarmee zo’n 99,9 procent energie wordt bespaard, volgens Ethereum zelf, doordat de validatie via minder computers verloopt. Deze overgang gaat niet over één nacht ijs. Sterker nog, de upgrade is als jaren aan de gang en moet stapje voor stapje geïmplementeerd worden. Dat gaat niet zonder slag of stoot.
Ether in 2021
Ether heeft een wild jaar achter de rug. Dat komt niet alleen door de ‘all-time’ hoogste etherkoers van 4878 US-dollar op 10 november en de daaropvolgende val in januari, vooral op technisch gebied werd er vooruitgang geboekt.
15 april: Hard fork Berlin
Op 15 april voerde het netwerk met ‘Berlin’ de eerste van drie ‘hard forks’ (het kopiëren van informatie naar een nieuwe blockchain) door. Hiermee verlaagde het netwerk de gastarieven en introduceerde het een nieuw transactietype. Zogenaamde ‘envelope-transacties’ stellen gebruikers in staat om in de toekomst complexe transacties te creëren en transactiekosten te verlagen. Echter, wie weleens gebruik heeft gemaakt van het Ethereum-netwerk, weet dat de transactiekosten nog steeds bijzonder hoog zijn. De Berlin-upgrade was dus pas een eerste stap richting lagere transactiekosten.
Meer weten over de Ethereum in 2022? Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Anycoin Direct.
5 augustus: Hard fork London
Ethereums hard fork ‘London’ gaf op 5 augustus het ‘consensus layer’-project een nieuwe impuls. De update heeft geleid tot een aanpassing van het vergoedingenbeleid en een vermindering van het aantal beschikbare ether in omloop. Met het verbetervoorstel EIP-1559 voerden de ontwikkelaars een algoritmisch bepaald basistarief i
Op 6 september werden er voor het eerst met ethers verbrand dan geproduceerd. De transactiekosten bleven desondanks hoog. Door de populariteit van NFT’s in deze periode, betaalde sommige mensen wel 400 euro voor een NFT-transactie. De tweede update bleek niet genoeg voor Ethereum om de kosten significant te drukken.
28 oktober: Derde update
Op 28 oktober kwam het bericht naar buiten dat ook de derde Ethereum-update van 2021 een succes was. Op de eerste plaats introduceerde deze upgrade (genaamd Altair) een Light Client Support. Het vormt de basis voor de overgang naar het proof-of-stake-systeem.
De drie updates gaven aanvankelijk de hoop dat er daadwerkelijk vooruitgang zou worden geboekt met Ethereum 2.0. Tegenwoordig consensus layer genaamd. Maar op 11 december schakelde de ontwikkelaar een versnelling terug. Zoals de zaken er nu voorstaan, betekent dit dat de consensus layer nog flink wat voorbereiding nodig heeft.
De hobbelige route heeft ervoor gezorgd dat dit een make-it-or-break-it jaar gaat worden voor Ethereum. Weten ze de consensus layer succesvol te implementeren (en dus transactie- en energiekosten aanpakken), dan maakt Ethereum de kans om op den duur Bitcoin van de nummer één positie te stoten. Niet alleen op het gebied van marketcap, maar vooral op het gebied van utility en use-cases. Genoeg om dit jaar in de gaten te houden.
Meer weten over de Ethereum in 2022? Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Anycoin Direct.